3 missers op rij

Hoe verspeel je een goede kandidaat?

Een uitstekende kandidaat die niet voor jouw bureau kiest maar naar je concurrent gaat, dat is zuur. Zeker als je het had kunnen voorkomen. Waarom gaan bemiddelingen van personeel soms toch nog mis, terwijl alle neuzen dezelfde kant op lijken te staan? Veel bureaus onderschatten het feit dat ze zelf ook moeten solliciteren: bij de kandidaat namelijk. Ze verzuimen een helder functieprofiel te maken, verschuiven naar eigen inzicht afspraken (of laten mensen lang wachten in de receptie) en laten geen recent werk zien. Terwijl ze wel een goed uitgewerkt CV verwachten en de kandidaat op tijd op de stoep willen zien staan. Om vervolgens een gelikte presentatie te krijgen. Dat wat je van je kandidaat verwacht, moet je zelf ook leveren. Do as you preach! Dus niet alleen met de mond!

Een opdrachtgever zocht eens voor mij in zijn kast naar een bureaubrochure. Dure dingen, een hele investering. Jammer om weg te geven aan iemand die geen klant is, zo moet hij gedacht hebben. Hij zocht net zolang door tot hij er een gevonden had die hij toch niet aan een klant kon geven. De schade beperkt houden! En zo kreeg ik er één met een drukfout op de cover. We moesten voor deze klant een senior designer werven, en iedere goede kandidaat begon over die drukfout.

Een ander veel voorkomend euvel is dat er salarisonderhandelingen worden gevoerd. Je onderhandelt niet over een salaris, je bespreekt de salarishoogte. Met elkaar. Geen van beide partijen mag er immers op uit zijn de ander een poot uit te draaien. In de voorkomende gevallen dat dat wel gebeurde leidde dat altijd tot onvrede bij de benadeelde partij zodat men voortijdig uit elkaar ging. Vraagt de werknemer te veel, dan gaat dat binnen een half jaar wringen omdat hij of zij niet genoeg opbrengt. En betaalt de werkgever te weinig, dan is de werknemer daar binnen een maand achter. En wanneer dat niet snel genoeg gecorrigeerd wordt, dan heeft hij (of zij) snel genoeg weer een andere baan.

Ook hier gaat het dus om balans. Je wilt graag in zee met de ander, en hij of zij met jou. Jullie zijn er op uit goed samen te gaan werken, begin dan niet alsof je op de veemarkt elkaar staat af te bluffen.

 

Wat kan er nog meer mis gaan? Hieronder onze top drie:

Het salarisbod is te laag. Iedere maand goedkoop uit willen zijn komt je duur te staan. Rond de besprekingen met een voorlopige overeenkomst af voordat je een formeel bod doet.

Het aanbod komt te laat
. Geen tijd om personeel aan te nemen? Dan krijg (hou) je het pas echt druk. Neem je tijd om snel en compleet te reageren, des te eerder ben je weer op sterkte..

Je verhaal klopt niet…. Hou iemand geen worst voor die naar dode mus smaakt. Kandidaten hebben het heel snel door wanneer je niet het hele verhaal vertelt. En argwaan is wel het laatste wat je wilt kweken.

Ach ja, het is allemaal niet zo moeilijk.